Какви са характеристиките на функционална вила за почивка, проектирана да отговори на съвременните нужди? От името на Honkarakenne се предизвиках да проектирам практична колекция от ваканционни къщи за скандинавския терен. Каня ви да разгледате моите източници на вдъхновение и решения за новата колекция на Tyrsky и популярната Tuuli – те ще ви помогнат да се отпуснете и да си починете и ще ви примамят да прекарвате време в добра компания, независимо от времето.

Дизайн, базиран на връзка с природата и архипелага на Балтийско море

Исках да създам колекция от дървени бунгала, която насърчава уморените жители на града да заредят батериите си в естествена обстановка и да се отпускат в уютна дървена къща. Релаксацията трябва да е възможно най-лесна – не е нужно да се разхождате, за да се насладите на природата.

Естествено, като състезателна уиндсърфистка прекарах много време в любимото ми Балтийско море и неговия красив архипелаг, които оказаха силно влияние върху минималистичната скандинавска архитектура и естествената връзка между екстериора и интериора на колекцията от вили Tyrsky и Tuuli.

Дизайнът ми е силно повлиян от морето, което ми е на сърцето. Финландският архипелаг беше моето вдъхновение за вилите от масивни дървени греди Туули и Тирски.

Отворено и затворено пространство за различни нужди за свободното време

Исках да създам модерна панорамна вила, която да се слива прекрасно с природата. Когато проектирах тези вили от дървени трупи, се фокусирах върху практично разпределение за развлекателни дейности и функционално оразмеряване на помещенията. Тирски и Туули създават естествена обстановка, независимо от времето.

Големи групи, обитатели и гости ще се насладят на откритите жилищни зони на този ваканционен дом. Обичам откритите и хармонични пространства. Спалните зони са с функционални размери и са усамотени. Когато сте в хола почти се чувствате като част от пейзажа. Отпуснете се в топлата атмосфера, създадена от дървените стени.

Само големи пейзажни прозорци и красиви дървени конструкции разделят големите жилищни площи на вилите от пустинята. Пейзажът изглежда почти част от декора.

Обичайният двускатен покрив или по-модерен едноскатен?

Honka Tyrsky е по-класически модел, вдъхновен от рибарските селища. Тирски е среден по размер, но пълен с характер; стръмният двускатен покрив е комбиниран с тясна къща.

Благодарение на двускатния покрив Tyrsky дава фантастично усещане за простор. Този модел също има удобно таванско помещение, което може да се използва от гостите, като детско царство или удобно отдалечено работно място. Вдлъбнатата ъглова тераса предлага отлична гледна точка за оглед на околността при променящи се метеорологични условия. Терасата може да бъде достъпна както от хола, така и от сауната.

 

Победител в конкурса най-добри вили на rakentaja.fi през 2020 г., едноскатният покрив на Туули отговаря на открития пейзаж на архипелага, а стрехите осигуряват защита от суровите скандинавски условия. В моя модел на Туули бях повлияна от естествената връзка между отворени и затворени пространства. Покритата тераса позволява да седите навън при различно време, а покритото пространство между сауната и дневните зони може лесно да побере голяма маса за хранене. Със своите ненатрапчиви детайли на свързаване и големи повърхности на термично остъкляване, уникалната и стилна конструкция на гредите на Honka Frame добавя светлина и пространство.

Разположена отделно, елегантната сауна ви кани да се отпуснете, докато се наслаждавате на безпрепятствена гледка към пейзажа.

3 съвета за тези, които мечтаят за ваканционен дом

1. Изберете траен дом от дървени трупи

Намирам масивните греди за най-вдъхновяващия материал. Избрах да живея в дървена къща поради изключително дългия й жизнен цикъл, екологичността и топлината и уютната атмосфера. Дървените трупи позволяват проста структура на стената – няма ненужни слоеве в неясно състояние.

2. Изяснете естеството на терена

Колекциите вили Tyrsky и Tuuli са предназначени за парцели, при които предната част на сградата ще гледа към открит пейзаж. Тъй като местоположението и характеристиките на парцела ще повлияят на въпроси като строителните разходи, препоръчваме ви да използвате проектантските услуги на Honka. В допълнение към бюджета, проектантите на Honka ще вземат предвид спецификата на вашия парцел, позицията на слънцето, регулациите за зониране и строителните права.

3. Избройте необходимите функционалности и брой спални

Как бихте искали да прекарате свободното си време? Оборудването и разпределението трябва да отразяват променящите ви се нужди. Планирате ли уютно скривалище или вила за отдих за събиране на големи групи? Пресметнете броя на хората и спалните зони, от които се нуждаете. Колекцията Tuuli се предлага в три размера, колекцията Tyrsky в два – те могат да бъдат персонализирани според вашите нужди.

 

Тази статия е написана от:

Blogin kirjoittaja: Tuuli Petäjä-Sirén

Tuuli Petäjä-Sirén
Архитект, Honkarakenne

Туули е архитект, който предпочита практичните дизайни. Тя също е олимпийска медалистка по уиндсърф, която обича да прекарва време на работното място, да вземе чук и да се захване за работа.