Енергийна ефективност на дървени трупи

Солидните трупи са природозащитници за природата. За разлика от стената на дървената рамка, дървената стена е масивна конструкция, която е в състояние да съхранява топлината. Когато температурата се понижи през нощта, например стените на дървената къща връщат топлината обратно в стаите, докато температурата отново се изравни.

Дървените стени балансират температурните вариации между различните часове на деня и поддържат постоянна и удобна температура вътре в къщата. Това качество е изгодно в различни климатични условия и през всички сезони: през лятото дървената къща е комфортно хладна и през зимата е постоянно топла. Ето защо хората, които притежават домове от масивна дървесина, ги обичат и не се оплакват от разходите за енергия.

Естествено енергийно ефективен дом


Екологичните проблеми и енергийната ефективност са важни съображения при изграждането на модерни къщи, но твърде често сградите, изградени с идеята за енергийна ефективност, в крайна сметка са запечатани кутии.

В “Хонка” ние използваме малко по-различен подход и създаваме енергийно ефективни къщи от дървени трупи, които дишат естествено, така че да имате най-доброто от двата свята: енергийно ефективна, уплътнена къща, която е здравословна за живеене.

Разходите за отопление на сглобяемите Touhula са много разумни в сравнение с тези на други центрове за дневни грижи. Масивната дървесина осигурява топлина през зимата и е приятно прохладно през лятото.

Janne Hämäläinen, maintenance provider

Доброто уплътняване означава по-ниски сметки

Една съществена част от енергийната ефективност на дървените къщи “Хонка” е стягането на стените и конструкциите. Когато външните стени на сградата са уплътнени добре, няма неконтролируеми течения или топлинни загуби. Едновременно с това комфортът на живот значително се подобрява от липсата на течение.

Всичко това води до по-малка сметка за енергия. Ние проверихме значителен брой от нашите къщи за херметичност и получихме отлични резултати, обикновено попадащи между 0.5 и 1.0 Q50, което се превежда в енергийни класове А или В.

Ниско енергийни стени

Стойността на U за стената на дървения материал без допълнителна изолация е малко по-висока от тази на другите стени, но количеството енергия, използвана за подгряване на всеки дом, включва повече от U-стойността на стената. Той включва и уплътнеността на стената и способността й да съхранява топлината и да я излъчва по-късно.

Голяма част от къщите на Хонка са построени с масивни стени от дърво, без допълнителна изолация. Това не е проблем дори и в най-студените климати, като Северна Финландия или Русия, тъй като достатъчно дебелата дървена стена действа като естествен изолатор.

Ние също така разработихме безопасни и сертифицирани стенни конструкции с допълнителна топлоизолация. Нискоенергийните стени на Хонка ни позволяват да построим къщи, които са изключително енергийно ефективни и постигат най-високите енергийни класове А и Б. Изолацията може да бъде добавена от двете страни на носещата стена. Препоръчваме да се използва дървесна изолация като дървесни влакна или целулоза, за да се запази естественото дишане на дървените стени.

Студената зима ни показа също така, че сме направили правилното решение да инвестираме в качество, тъй като нашите разходи за отопление всъщност бяха по-ниски, отколкото в предишното ни жилище.

Tiina Salminen, собственик

Системи за отопление на дървени къщи

Оборудвайки Вашия дървен дом с екологична и модерна отоплителна система може да имате енергиен клас, който желаете, както днес, така и в бъдеще. Можете да изберете практически всяко енергийно решение за вашия дом.

Геотермалните топлинни помпи, термопомпите за въздух и термопомпите вода-въздух са някои от устойчивите системи за отопление, които предпочитат нашите клиенти в по-студен климат. Слънчевите панели стават все по-популярни, тъй като те са станали значително по-достъпни през последните години. Камината, изгаряща дървесина или пелети, все още е практична и уютна опция.