Здравословен дом за Вашето семейтво

Сградите от дървени трупи естествено благоприятстват за доброто здраве благодарение на високото качество на въздуха в помещенията. Според едно разширено европейско изследване, колкото повече масивна дървесина има във вътрешността на една къща, толкова по-добър става въздухът.

Оптималната влажност на въздуха в помещенията за добро здраве е между 30 и 55%. При това ниво на влажност въздухът е лесен за дишане и растежът на мухъл и бактерии е сведен до минимум. Според обширно европейско изследване, колкото по-масивна е дървесината вътре в къща, толкова по-здравословно е качеството на въздуха. Масивната дървесина има уникалната способност да абсорбира влагата и да я освобождава обратно във въздуха, когато стаята изсъхне. Това помага за предотвратяване на алергии и респираторни инфекции.

ПРЕКАЛЕНО СУХ ВЪЗДУХ

 

 • Бактерии
 • Вируси
 • Алергии и астма
 • инфекции на дихателните пътища
 • образуване на озон

ПРЕКАЛЕНО ВЛАЖЕН ВЪЗДУХ

 

 • Бактерии
 • Вируси
 • Гъбички
 • Алергии и астма
 • Химични реакции

Справка: Simonson, Salovaara, Ojanen: Improving Indoor Climate and Comfort with Wooden Structures. VTT Publications, 2001.

Природно здравословен дом

Изработени от 100% естествен строителен материал, финландски бор, естествено дишащите стени позволяват на водната пара да се движи свободно между стената и въздуха.

Когато е необходима изолация, използваме изолация от дървесни влакна в стените, за да подобрим естествените качества на дървото. Системата Smart Ventilation на Honka ™ ни позволява да изграждаме масивни дървени стени, изолирани от дървесни влакна, които дишат, без да се използва пластмасова мембрана за защита от влага.

Слепените правоъгълни греди на Honka се произвеждат с помощта на лепило, което запазва естествената способност на дървото да диша. Лепилото не отделя миризми или вредни вещества във въздуха.

Структурата на дишащата стена не означава, че стените не са уплътнени или енергийно ефективни. Напротив, нашите къщи са едни от най-взискателните въздухо и влаго-устойчиви къщи на пазара. Това им позволява да издържат теста на времето във всякакви метеорологични условия.

Най-важната причина за избора на къща “Хонка” е да има здравословен дом за семейството ни, което страда от алергии и астма. Вече имаме опит в лошо построена къща – определено не се нуждаем от друга.

Marjo Rönnkvist, customer

Тествано и сертифицирано

Техническият център за изследвания на VTT във Финландия проведе проучване в домовете на Honka за период от една година. Проучването анализира как структурите на дървени стени могат да спомогнат за поддържането на комфортна вътрешна влажност в една спалня, заемана от двама души всяка вечер. Сравнението е направено между масивните структури на дървени стени и контрол, който не позволява използването на влагопреминаването на конструкциите.

Резултатите показаха, че структурите на дървени стени на къщи”Хонка” имат значителен положителен ефект върху относителната влажност на помещенията:

 • Дървените стени омекотиха промените на относителната влажност на помещенията
 • Това спомогна за запазването на условията на закрито в комфортната зона, като се намали честотата на високи и много ниски условия на относителна влажност

Всички технически решения, използвани в дома на Хонка, са структурно безопасни и сертифицирани. Нашите патентовани и защитени с дизайна иновации помагат да се гарантира, че всяка къща на Хонка е топъл и здравословен дом за бъдещите поколения.