Текст в блога: Мару Хаутала, интериорен дизайнер

Естественият цвят на трупите осигурява красив фон за скандинавския декор и много хора не искат този ценен и уникален материал да бъде скрит от боя. Комбинирайте дървения материал с текстил в земни цветове, а класическото черно ще осигури отличен контраст с дървените повърхности. В тази публикация ще намерите съвети за поддържане на естествения тон на дървото.

Красивите светли нюанси на гредите, когато напускат фабриката, вдъхновяват много клиенти да запазят естествения цвят. Ако не се обработи повърхността на дървените трупи, гредите скоро пожълтяват и красивият им светъл дървесен цвят остава история. Така че си струва да се обработват повърхностите на трупите доста бързо, за да се постигне възможно най-плавният и красив краен резултат. Ако дървените трупи са оставени в продължение на няколко години без обработка, шлайфайте ги, за да изсветлите дървото, преди да приложите повърхностна обработка.

Защитете повърхностите на трупите с леко третиране

Защо трупите трябва да се третират? Дървото винаги трябва да бъде защитено с обработка на повърхността, за да се запази чисто и естествено. Дървесината се променя, свива или разширява при промяна на нивата на влага. Правилната, дишаща повърхностна обработка също ще предпази повърхността от повреди и ще запази дървото красиво за по-дълго.

Безцветно или цветно третиране?

Като правило, при избора на продукт и тон, колкото по-ниска е пигментацията, толкова по-слаба е UV защитата. Тъй като слънчевата светлина пожълтява повърхността на дървото, препоръчва се UV защита и лек пигмент. Затова препоръчвам защита с лек пигмент, ако искате да предотвратите пожълтяването. Безцветните восъци и лакове задълбочават собствения тон на дървото, докато тонерите предпазват дървото от потъмняване.

Различните вакси са отлични за добавяне на тон.

Мару Хаутала, вътрешен дизайнер

Малсата и ваксите са дишащи и най-често съдържат естествени восъци. Восъчната повърхност отблъсква мръсотията и водата и е лесна за почистване. Някои производители разполагат и с продукти, предназначени за иглолистна дървесина, които предотвратяват пожълтяването на повърхността и съдържат силна UV защита. Uviwax от Osmocolor е продукт от този вид. При Uviwax обаче проблемът е, че се препоръчват два слоя, което добавя твърде много пигмент за моя вкус. Когато използвате традиционни масла за дърво, можете свободно да регулирате броя на слоевете: един слой често е достатъчен, за да се постигне естествен дървен цвят. Можете също да смесвате масла от същия производител. Ако нюансът е твърде блед, добавете малко ярък пигмент, за да намерите идеалния цвят.

Не забравяйте да тествате боя

Трудно е да се дадат готови отговори как да се намери перфектното лечение, тъй като всички ние имаме индивидуални предпочитания. Винаги трябва да изпробвате сенките върху парче от правилния материал. Ако от строителната площадка не са останали парчета от дървени трупи, можете да тествате боядисване на секция от стена, скрита зад осветителни тела, например.

Когато тествате рисуването, не забравяйте, че тоновете се влияят от осветлението. Восъците също са склонни да изглеждат по-непрозрачни в началото, след това леко изсветляват след изсъхване. Винаги оставяйте продуктите да изсъхнат напълно, преди да направите окончателна оценка.

По-долу ще намерите няколко съвета за тоновете, в които включвам съответния пигмент. Предлага се и ярка версия без оттенъци на всеки продукт.

Осмо, вакса за дърво с оттенък – бреза

Унивакса

Осмо, вакса за дърво с оттенък – бреза

Унивакса

Новите вили Tyrsky и Tuuli ви канят да се отпуснете сред природата
Лукс и уют - 10 съвета за създаване на визията
Уникален дървен дом с мансарден покрив