Уют и лукс – 10 съвета за създаване на визията

автор: Санна Хуовинен

оригинален текст: на английски

Много от нас мечтаят за уютна и луксозна дървена къща с топла и привлекателна атмосфера. Уютният и луксозен външен вид се основава на изпълнени със светлина помещения, естествени висококачествени материали и привличащи вниманието акценти като произведения на изкуството или впечатляващи  осветителни тела. Следвайки тези 10 прости стъпки, тази визия може да бъде постигната във всеки дом – без значение дали вашето пространство е малко или голямо, ново или старо.

1. Увеличете максимално светлината и пространството

Просторът е новият лукс. Луксозният начин на живот обаче не се отнася само до броя спални или размера на вашата баня. Става въпрос за внимателно обмислен дизайн, който оптимизира наличното пространство и създава среда за живот, в която може да се постигне перфектно спокойствие.

Повечето от домовете на Honka, които предлагаме, са индивидуални дизайни, които уникално отчитат начина ви на живот, нуждите на вашето семейство и възможностите и ограниченията на вашия терен. Процесът на проектиране на къща винаги включва  приоритизиране – помислете кои са най-важните области за вашето семейство и как искате да инвестирате наличните си квадратни метри.

Високите тавани и големият прозорец, от пода до тавана, създават усещане за простор в този иначе компактен хол. Висимите греди добавят визуален интерес към дизайна.

Много от популярните проекти на къщи Honka (например моделите Serenata и Ajatonta) разполагат с голяма стена с прозорци, която залива хола с естествена дневна светлина, правейки го идеалното място за отдих и общуване.

2. Естествени материали и цветове

Естественото масивно дърво и неутралната цветова схема задават тона на тази топла и приветлива всекидневна (модел Ajatonta).

Дървените стени могат да бъдат обработени по различни начини с естествени масла. Някои хора обичат да имат светлия и лек външен вид с белите стени. Можете също така да изберете и по-тъмни кафяви нюанси, за да създадете още по-уютна и топла атмосфера. Или ако обичате естествения цвят на дървото, покажете го!

Вляво стените от дървени трупи са обработени с матово бяло масло, оставяйки дървените нишки леко да прозират. Ако искате да се придържате към естествения цвят на дървото, можете да защитите стените с прозрачна UV обработка.

3. Добавете нотка блясък

Никое луксозно пространство не би било завършено без определено количество блясък. Топлите златни, изтънчени сребърни и бронзови елементи добавят блясък към стаите ви и ги правят да изглеждат по-големи. Просто се уверете, че не прекалявате – твърде много лъскави елементи може да  направят стаята да изглежда натруфена. Обикновено само две или три внимателно избрани детайла в една стая са достатъчни, за да създадат желания ефект.

Подарете на банята, кухнята или камината луксозно третиране с блестящи керамични плочки или включете лъскави елементи във вашите мебели и аксесоари.

4. Удобни мебели

Домът е мястото, където трябва да можете да се чувствате напълно комфортно. Придайте допълнителен уют на вашия дом, като осигурите изобилие от меки места за сядане. Класическите, висококачествени мебели издържат изпитанието на времето и създават топла, приветлива атмосфера.

Уютните места за сядане привличат обитателите на дома и им помагат да се отпуснат и общуват.

5. Уютен, висококачествен текстил

Изберете богати, висококачествени материи, които завършват луксозния външен вид. Меки и пухкави материали като кадифе и мохер се смесват прекрасно с по-лъскави повърхности. Добавете много възглавници и топли одеяла, за да създадете уютни, релаксиращи кътчета.

Одеяла от мохер и кадифена възглавница от Withinhome.com, вълнени и алпака плетени одеяла

6. Еклектично осветление

Освежете дома си с елегантни полилеи или модерни скулптурни осветителни тела. Инвестирайте в няколко качествени лампи, които могат да създадат акценти във вашите стаи. За хола е особено важно да има множество източници на светлина за различни поводи. Добавете лампи към помощните маси и използвайте непряко осветление и димери, за да създадете различни настроения.

Всекидневна, изпълнена със светлина от множество източници и впечатляващ полилей, който служи като фокусна точка.

Еркерните прозорци и високите тавани изискват скулптурни осветителни тела, за да се използва пространството максимално.

7. Спални в хотелски стил

Бляскавата спалня има визуално привлекателно осветление и луксозно спално бельо. Изберете комплекти пухкаво и меко спално бельо и създайте хармония с визуална симетрия. Дървото е отличен материал за спалните, тъй като е доказано, че има релаксиращ, успокояващ ефект. Този ефект се удвоява, когато интериорът има хармонична цветова схема.

Спалното бельо в хотелски стил, топлата цветова гама и комплекта лампи, създават балансираната хармония на тази спалня.

Класическа табла с тапицерия с бутони създава привлекателно усещане, което е идеално за майсторски апартамент.

8. Спа бани

Докато просторната баня наистина е лукс, атмосферата, подобна на спа, може да се постигне и в по-малка баня. Богатите, топли цветове с естествено дърво и камък създават луксозен външен вид. Уверете се, че банята ви е добре осветена и помислете за инсталиране на регулатори на димера за осветление на настроението. Пазете тоалетни принадлежности скрити и се обградете с луксозни сапуни, ароматни свещи и допълнителна мекота: уютни кърпи, плюшена подложка за баня и халат в спа стил с чифт чехли.

Дървените детайли внасят подобна на спа атмосфера във всяка баня. Хитър трик, за да направите малката баня да изглежда по-голяма, е да използвате едни и същи плочки по стените и пода.

9. Покажете какво обичате

Персонализирайте интериорната си декорация, като покажете какво обичате. Независимо дали става въпрос за колекцията от вашите снимки за пътуване, книгите или любимите ви произведения на изкуството, това са нещата, които превръщат къщата ви в дом. Просто се уверете, че те ще получат вниманието, което заслужават. Опитайте се да организирате интелигентно мястото за съхранение за всички ежедневни нужди и да запазите най-добрите места за обектите, които всъщност искате да покажете.

10. Поканете природата вътре

Докосването на природата незабавно ще добави повече живот и чар към всяка стая. Свежите цветя са лукс, който всички можем да си позволим. Изберете свежи цветя, за да съответстват на цветовата тема на определена стая или се придържайте към бели цветя за изчистен, елегантен външен вид. Други природни елементи като борови шишарки, камъни, пясък и парче дърво могат да бъдат използвани също толкова добре.

Започнете да планирате собствения си дом на мечтите

Дървеният дом на мечтите ви може да бъде модерен или вечен, уникален по дизайн или предварително проектиран според най-добрите практики в бизнеса. Общият фактор и при двата подхода ще бъде индивиаулно проектиране според вас и нуждите на вашето семейство, като характеристиките на парцела, също ще бъдат взети под внимание.