Финландските строителни традиции, дървото като материал и естествеността бяха целите на Нели и Анти, когато се заеха да проектират дом, в който да живеят до края на живота си. Резултатът беше великолепният и хармоничен дървен дом с мансарда Havula, разположен на хребет в Хамеенлинна (Hämeenlinna) близо до Янаккала (Janakkala) и заобиколен от селски пейзажи. Домът е построен с любов и проектиран, до последния детайл, според желанията на клиентите.

Усетете чара на класическия дом от дървени греди

Семейство Каннисто живеят в новия си дървен дом в идиличната провинция – мансардната къща е мечта на Нели от детството. В допълнение към Нели и Анти, семейството включва децата им Уго (3 години) и Лийти (1 година), както и малко симпатично коте Силви. Мечтата да построят собствена къща се ражда при първата среща на двойката. И на двамата им става ясно, че Нели и Анти искат традиционна дървена къща близо до природата.

Красотата на дървото и топлата атмосфера, която излъчва, бяха важни за нас, когато обмисляхме визията на нашия мечтан дом.

По време на фазата на проектиране двойката обмисля многобройни доставчици на дървени къщи въз основа на тяхната твърда визия за бъдещия им дом. Нели и Анти искат да построят дом, който да издържи във времето, така че фазата на планиране и реализирането на техните желания бяха важни.

Комуникацията гарантира успешен строителен проект

Заедно с представител на Honka, Eino Kähkärö, двойката преминава през предварителните планове и Eino прави оглед на терена. Двойката чувства, че проектът е напреднал бързо.

‘Избрахме Honkarakenne за доставка на къщата поради отличното обслужване на клиентите. Съдържанието на доставката отговори на нашите очаквания и успяхме да приспособим решенията по наш вкус с помощта на дизайнерската услуга на Honkarakenne. “

Годината на строителния проект премина бързо. За Нели и Анти беше важно да могат да посещават строителната площадка всеки ден. Двойката имаше свой собствен инженер на обекта, а родителите им участваха в целия строителен проект.

Екипът на Honkarakenne започна работа през август 2019 г. Изграждането на дървените стени отнема няколко седмици, като всяка греда беше поставена на мястото си. Екипът на Honkarakenne също монтира покрива, вратите и прозорците. Изграждането на тавана и преградите започва в края на септември.

Конструкцията, предоставена от Honkarakenne, беше с много високо качество и по пътя можеха да се правят малки промени, тъй като имахме отворена линия за комуникация през целия проект. Ние сме възхитени от това колко добре се развиха нещата с Honkarakenne.

Домът от масивна дървесина насърчава благосъстоянието на семейството

Близостта до природата и спокойствието в селските райони създават идеална среда за семейството. Нели смята, че използването на естествен строителен материал създава топла атмосфера:

‘Температурата и влажността на дома ни остават комфортни през цялата година. Стабилният дървен дом е топъл и безопасен, дори навън да бушува буря “, описва Нели.

Любимото място на децата е холът. През големите прозорци, които почти стигат до пода, дори и най-малките членове на семейството могат да видят директно в двора, където се движат горски животни. Всекидневната също се използва за игра и в нея има йога люлка и гимнастически пръстени за упражнения.

Любимото място на Антти е на дивана в хола, където той се наслаждава на топлината на традиционната финландска камина с метален обков и панорамната гледка към гората и полето. Нели обича да седи в плетения стол в хола, наслаждавайки се на отвореното пространство. Благодарение на големите прозорци дневната светлина и пейзажът стават част от интериора и осигуряват успокояващ елемент.

Също така намираме за важно да осигурим на нашите малки деца най-безопасната и здравословна среда, която можем, докато растат.

Цветова схема, вдъхновена от миналото

Цветовата схема и атмосферата на дома са създадени с хармонични и традиционни тонове. Избраните цветове включват ретро зелено, различни нюанси на сивото и топло кафяво. Леките подови дъски и белите врати с квадратни панели придават на дома лека и хармонична атмосфера. Външната част на къщата е боядисана в сиво, а покривът е с традиционни керамични керемиди. Вътре дървените стени получиха полупрозрачно покритие с топъл кафяв дървесен восък или бяха покрити с тапети. Сивите врати с квадратни панели и месинговите дръжки в кухнята допълват цялата визия.

‘Събрахме и ремонтирахме стари мебели, които получихме в изобилие чрез роднини. Трапезната ни маса е от 1905 г., а патината й придава уникален характер. Старите мебели имат душа и са по-специални. Рециклирането дава на старите мебели нов живот “, описва Нели.

Обичам стари предмети и мебели, всеки от които разказва собствена история и носи отличителен белег на миналото.

Следващата стъпка е да се обнови двора през пролетта и лятото на 2021 г. Това също ще бъде направено с уважение към миналото и използване на старомодни традиционни растения. В близко бъдеще двойката планира да изгради и дворна сауна. Разбира се, сауната ще бъде отделена от къщата, както в старите дни.

Вдъхновете се от живота на семейството в дървения им дом в Instagram

Факти за строежа:

  • Тип къща: полуотделен дървен дом, проектиран според желанието на клиента
  • Тип греди: Honkarakenne, неслягащи греди Honka Fusion 204 mm
  • Подова площ: 194,5 м2
  • Жилищна площ: 177 м2
  • Стаи: 4 спални, кухня + хол + трапезария, душ кабина, сауна, сервизно помещение, тоалетна
  • Цвят на екстериора: Tikkurila Q801 Satakieli
  • Интериорен полупрозрачен цвят: Teknos T3013
  • Година на строителство: 2019–2020
  • Местоположение: Janakkala, Hämeenlinna
  • Honka ID: 3509200 – 75411