Катри и Мико почти се били отказали от намирането на парцел, когато един е пуснат за продажба на любимата им улица. Заедно с архитект, те проектират уникална двуетажна къща от дървени трупи въз основа на техните ценности, с автентичност и естествени материали преди всичко.

Когато Катри и Мико търсят парцел в района на Хелзинки, изглежда няма нищо подходящо. Парцелите са малки или са с лошо разположение. Те отиват да видят също и готови къщи, но не си представят да живеят в никоя от тях.

„Отидохме да видим и по-нови места, но те просто не отговаряха на нашите вкусове. Трябваше да направим много промени и това не е нещо, което искахме “, казва Катри.

Когато вече се били отказали, една неделя сутрин Мико получава съобщение по телефона си – автоматично съобщение, че парцел се продава близо до тях и на улица, за която са мечтали.

„Били сме на много разходки в този район и мислехме, че би било хубаво да живеем там.“

Той беше идеално разположен в Хертониеми: близо до центъра на Хелзинки и в близост до добри зони за отдих на открито и морето. Освен Мико, имало много други, заинтересовани от парцела. Той знаел, че трябва да действат бързо или ще бъде продаден на някой друг.

„Мико е доста спонтанен тип и той веднага каза на продавача, че ще го вземем.“

Направете си виртуална разходка в тази прекрасна къща!

Архитект, който да помогне с дизайна

Естетиката и естествените материали са важни за двойката заради общия им бизнес с интериорни декорации Nordic Swan Living, а дървото е очевидният избор като строителен материал. Идеята е, че в бъдеще домът им може да се удвои и като шоурум на тяхната компания. „Всъщност това вече е така, защото ние оформихме дома си почти със собствени продукти.“

Тъй като Катри и Мико се интересуват от архитектурата и интериорния дизайн, те заемат активна роля на етапа на проектиране. Те имат ясна визия, че искат да построят уникален дом, само за тях. Те наемат архитекта Ееро Корхонен да им помогне.

„Имахме много идеи каква трябва да бъде къщата и тя се оказа почти така, както бяхме планирали.“

Ясни ценности

Строителството започва през лятото на 2019 г. Около 12 месеца по-късно идеалът на двойката за двуетажна модерна къща от дървени трупи стои готов, до една скала. Приземният етаж е изграден от камък, облицован с дървени панели, а горният етаж е изцяло от греди.

Двойката избира дървени трупи като строителен материал, заради удобното и топло чувство, което създава у тях.

„Дървото е успокояващ и дишащ материал и определено чувствам, че подобрява начина ни на живот.“

Дървото е успокояващ и дишащ материал и определено чувствам, че подобрява благосъстоянието.

Катри, клиент

Те научават за къщите на различни производители, по време на посещението си на жилищния панаир със собствена компания. Накрая Хонка се очертава като фаворит.

„Имаше нещо, което харесвахме в Хонка и споделяхме същите ценности.“

Автентичността и естествените материали са ключови ценности за двойката по време на строителството. Усещането и топлината на материала също са важни.

Големите прозорци на горния етаж се отварят към една скала, а къщата е проектирана така, че да се вписва в пейзажа. Тераса по цялата ширина на къщата придава допълнително усещане за простор.

 

„Искахме въздухът и светлината да текат свободно в откритото пространство на хола. Гледката от прозорците е към красивата природа и нейната зеленина. Това е като картина, на която можете да се насладите през различни сезони. “

Общо пространство в средата на дома

Двойката няма предишен опит в строенето на къща. В ретроспекция това е голям и предизвикателен проект, особено когато имаш две малки деца. Налага се да наемат хора, които да вършат работата, докато следят за всяка част от проекта. Катри се грижи предимно за децата и подбира материали, докато Мико прекарва повече време повече на строителната площадка.

„Изграждането на самостоятелна къща е голямо начинание, особено защото е уникална къща. Бяхме изправени пред всякакви трудности, но след като бъдат преодолени, те лесно се забравят. И със сигурност си струваше всички проблеми, защото получихме точно такъв дом, какъвто искахме.”

И това не е просто къща; Катри го описва като комбинация от всички негови елементи, която създава определен вид усещане. Искаше да има голяма маса за хранене в средата на откритото пространство горе, около която всеки член на семейството може да прави каквото си иска. И Катри, и Мико са предприемачи и работят много от вкъщи. Голямата маса се използва най-вече за работа и като място за игра на децата.

„Любимото ми място определено е дневната в сърцето на къщата. От дивана можеш да се насладиш на пейзажа. Това е място на пълно спокойствие.“

На горния етаж има и голяма всекидневна, както и кухня и трапезария. Спалните, също са горе, докато долу има сауна, баня и една по-голяма стая, която се използва като киносалон и стая за гости, защото те имат много гости за нощувка.

„Любимото ми място определено е в хола в сърцето на къщата. Седейки на дивана, можете да се насладите на пейзажа. Това е място, където мога да изпитам спокойствие. “

Уникални жилища

По време на строителната фаза Катри изпитва затруднение, че решенията и изборите често трябва да се вземат на много ранен етап. „Вярвам, че нашият избор беше улеснен в много случаи поради факта, че имахме ясна визия през целия проект.“ Един от принципите беше, че нищо няма да бъде бяло. Друго беше, че интериорът не трябва да бъде твърде пъстър – вместо това всичко трябва да бъде тонирано по някакъв начин. Всички интериорни врати например са сиви. В допълнение към естествените материали, те предпочитат и естествените цветове.

Въпреки че на горния етаж доминират стъкло и дърво, масата за хранене, лампи и други елементи създават топлина. В интериорната декорация има и много предмети, които са проектирали сами и които са създадени от дърводелци.

„Един от детайлите в нашия дом е таванът: Имаме светлинна лента между панелите на Siparila, която осветява пространството красиво.“

За Катри уникалността в дома означава, че не е „от рафта“ и те са успели сами да направят много избори по отношение на материалите и интериорната декорация.

„Нашата водеща идея беше да създадем къща, която да отговаря на този сюжет. Нашият собствен избор и нашият собствен дизайн и работа с интериора правят нашата къща уникална. ”

Строителни факти:

  • Къща: Уникален дизайн от Eero Korhonen
  • Дървен материал: Honkarakenne неслягащи слепени правоъгълни греди FXL 240 mm с нулев ъгъл, бор
  • Подова площ: 213м2
  • Стаи: Горе: хол + кухня + трапезария, 3 спални, гардероб, баня, тоалетна,
  • Долу: коридор, стая, мазе: помощно помещение, сауна, баня, тоалетна, склад, гараж.
  • Домашен текстил: Nordic Swan Living
  • Година на строителство: 2019-2021 Honka ID: 923473